Skilla

mindig más szerepben

Evolúció kreatív

Skilla spoiler: Soft és hard skill egyaránt, de attól függ, honnan közelítjük meg, mert kapjuk, de tehetünk is érte, ez a genetika. Az egészség is egy skill, amiben lehetsz jó, de lehetsz rossz is. Számokban is kifejezhetőek az egészségünk összetevői: a genetika 25%, környezet 25% és az életmód 50%. Mint minden más, ez is egyéni. A lehetőségeink, döntéseink határozzák meg és az, hogy genetikai térképünk milyen erősségeket és kockázatokat tartogat számunkra egy életen át.

Amit olvasunk jelentősen befolyásolja tudásunkat, és vészjósló hangokat is hallunk ezzel kapcsolatban, hogy egyre kevesebbet olvasunk. Nem úgy látszik, hiszen egész nap görgetjük a Facebookot, a LinkedInt, a hírportálokat. Ilyenkor tényleg olvasunk, vagy érzéseket, benyomásokat akarunk gyűjteni? 

apple-artwork-business-459719.jpg

Ezzel a témával kapcsolatban mindig a komplexitása okoz fejtörést, hiszen minden mindennel összefügg. Milyen információkra van szükségünk, ha fogyókúrázni szeretnénk, hogy visszatérjünk az egészséghez? Nem lehet csak úgy elkezdeni, sok területet kellene átgondolni, mert az kölcsönhatások bizony javíthatják vagy éppen ronthatják az eredményt. Egy egészségprogramra készülünk, ahol az egészség skilleket fogjuk feltérképezni, ahol szerepet kap a stressz, a fogyás, a mozgás, az étkezés és az élettér ergonómia is, mely napjainkban újra és újra előtérbe kerül, igaz mindig máshogy.

Általában a cégeknél több generáció dolgozik, ezért több szempontot is érdemes figyelembe venni. Mit gondol egy fiatal erről a felgyorsult világról? Egy számunkra viszonylag különleges helyen, Kínában tanult és a világ több táján élő Bíró Gergely Ádámot kérdeztük. Elsősorban az evolúció, a jövő- valamint az űrkutatás iránt érdeklődik, miközben nemzetközi kereskedelmet tanult. Egy igen érdekes oldalról közelít, amire érdemes gondolni a hétköznapokban is. Változtassuk meg a hozzáállásunkat, nézzük más szempontokból és lehet, hogy könnyebben megtaláljuk azt a bizonyos arany középutat. 

Evolúciónak hívjuk azt a csodás folyamatot, ami egysejtűekből bolygónk uralkodó fajává fejlesztett minket. Nagyon leegyszerűsítve két fő törvény uralkodik ezen a hosszú folyamaton.

  1. Egy életforma a környezetétől és életvitelétől függően képes változni, alkalmazkodni. 

  2. Ezeket a változásokat tovább örökítjük utódainknak, ezzel életképesebbé, versenyképesebbé, valamint a környezethez jobban alkalmazkodóbbá téve őket.  

 

Az evolúció kreatív

Elképesztően intelligens megoldásokat talál arra, hogy hogyan éljünk túl hatékonyabban, valamint mindig a tökéletességre törekszik. 

Ez vértezte fel a ragadozókat nagy fogakkal/karmokkal, a kaméleonokat az álcázással, valamint minket az intelligens gondolkozó elmével. Ezt a folyamatot senki meg sem kérdőjelezte mindaddig, amíg az ember el nem kezdett gyorsabban fejlődni, mint maga az evolúció. És itt hullott porszem a gépezetbe. Ugyanis akármilyen csodálatos folyamatról beszélünk, nem hagyhatjuk figyelmem kívül a tényt, hogy ezeket a hatalmas sikereket az evolúció évmilliók alatt érte el. Míg mi pár ezer év alatt a barlanglakóból "modern" emberré váltunk, internettel, autókkal, irodákkal és nem utolsó sorban a csokis fagyival. :)

Ez nem azt jelenti, hogy a testünk megállt a fejlődésben, épp ellenkezőleg, ez is felgyorsult. De nincsen könnyű dolga, hiszen nem egy kifejezett környezetet kell megszoknia és alkalmazkodni hozzá, minden generáció teljesen más életvitelt folytat. Nem úgy élünk, ahogy a szüleink éltek, a szüleink nem úgy éltek, mint az ő szüleik, és így tovább. Minden egyes generációnál új nehézségekkel néz szembe a szervezetünk, a korra jellemző általános életvitel miatt. És ha ez nem lenne elég, gondoljunk bele, hogy milyen életviteli, táplálkozási, alvási stb. különbségek vannak az átlag magyar meg mondjuk az átlag Dél Szomália-i ember között.


Ezek a változások rengeteg területet érintenek. Mintegy 50 éve elkezdtünk monitorokat nézni, ami a mai napra sok embernél már 8-10 órát jelent naponta. Gondolom senki nem lepődik meg rajta, hogy 50 év (ez közel két generáció) nem elég arra, hogy a szemünk teljesen átalakuljon, és alkalmazkodjon egy teljesen új típusú képvilághoz.


Egy másik példa is mutatja, hogy több ezer évig fát gyűjtöttünk, vadásztunk, jártuk az erdőket, harcoltunk, tehát elvileg hozzá vagyunk szokva a folyamatos, minden napos testmozgáshoz. Ha ma 10 órát ülünk az irodában, majd beülünk a kocsiba, haza vezetünk, otthon leülünk a TV/számítógép/laptop elé, majd elmegyünk aludni, szervezetünk nem kapja meg azt, amire évezredekig formálódtunk. Ehhez is hozzá fogunk szokni, de az nem most lesz, és még csak nem is 100 év múlva.


Ha évezredek óta minden ember dohányozna, ahhoz is megpróbálna alkalmazkodni a szervezetünk, valamilyen jellegű szűrők lennének a tüdőnkön, vagy immunisak lennénk az összes méreganyagra, amit a cigaretta tartalmaz. Ez természetesen nem így történt, és még ha a szüleink és nagy szüleink dohányoztak is, ne gondoljuk azt hogy az evolúció ellenállóbbá tette a szervezetünket, és a statisztikák sem ezt mutatják.

facial-expression-indoors-men-692901.jpg

Változás, ami állandó

Sokan kérdezhetnék, hogy mi változik jelenleg, hiszen nem látnak semmilyen fizikai különbséget a szüleik és maguk között. Ez így nem igaz, csak mint korábban említettem, ez egy nagyon lassú folyamat. Például fokozatosan tűnik el a szőr a testünkről, hiszen a technológia lehetővé teszi, hogy télen fűtsünk, nyáron hűtsünk, így szőrünk funkcióját vesztette. A kis lábujjunk is egyre kisebb lesz a generációk cserélődésével, hiszen mindig cipő van rajtunk, nem kell annyira egyensúlyoznunk.


Megállapíthatjuk, hogy a változás természetes folyamat, valamint az aktuális életstílusunk határozza meg, hogy milyen lesz a fizikai felépítése az emberi fajnak a jövőben. Akkor miért mennénk a természettel szembe? Miért nem dőlünk csak hátra, és hagyjuk, hogy az evolúció tegye a dolgát?

 

Mire lettünk kitalálva?

A válasz sokaknak magától értetődő. Az új környezetbe került egyedek, melyek még nem tudtak alkalmazkodni, nem fognak hosszú, egészséges, kiegyensúlyozott és stresszmentes életét élni, mert a testük nem erre a környezetre van "fejlesztve".

 

Mit lehet tenni? 

Mint oly sok mindenben az életben, az arany középutat kellene megcélozni.
Élvezzük a korunk és környezetünk kínálta előnyöket és kényelmet, miközben törekedjünk evolúciós visszamaradottságunkból eredő testi igényeinket kielégíteni.

Nem sokan akarnak közülünk elszökni, erdőben élni, és több ezer évvel ezelőtti őseink életvitelét élni, és ezzel nincs is semmi baj. Alapvetően egyszerű, járjunk be az irodába, járjunk autóval és pihenjünk néha a tv előtt, de eközben próbáljunk minél több mozgást vinni az életünkbe, táplálkozzunk egészségesen és kellően vezessük le a stresszt.

 

Alapvetően ilyen egyszerű lenne, ha pontosan ismernénk, hogy nekünk, személy szerint, milyen a genetikánk, mivel tudjuk támogatni és mi az amit nem kellene tenni a környezetünkkel és az életmódunkkal. Az evolúció kreatív, de igen lassú, ezért érdemes a saját egyéni kreativitásunkat is belevinni az életünkben.

 

Egészség skill 1x1:

Ha tudod, hogy mennyi az életmódod, a genetikád alapján a szükséges kalória bevitel, akkor ha annyit vagy kevesebbet viszel be, nem fogsz elhízni, ha többet eszel, iszol, 100% az esélye, hogy szépen lassan elkezdesz hízni. Figyelj arra, ha megváltozik az élethelyzeted, biztos, hogy változnak a számok is.

Sportoltál? Abbahagytad? Vizsgaidőszak? Új munkahelyed lett? Esküvő előkészületek? ...

 

Szóval elő a soft skilljeiddel is a hard mellé, mutasd meg mit tudsz!

De előtte teszteld magad, miben is vagy igazán jó!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://skilla.blog.hu/api/trackback/id/tr5614213997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Skillmix

 

Skilla

Te, hogy állsz a skill mixeddel? Ezen pörög a világ, hogy a jövőben három skillre biztos, hogy szükséged lesz: 1. alkalmazkodás képessége (a változás állandó és egyre gyorsul), 2. rugalmasság (mobilitás, otthonmunka, projekt feladatok...) és 3. technikai tudás. .. és még több százra akár, de nem mindegy, hogy milyen sorrendbe rakod össze. Tudod, ne sokat, hanem okosan! Hamarosan START!

Friss topikok

süti beállítások módosítása