Skilla

mindig más szerepben

Új korszak nyertesei, Te köztük leszel?

3 perc olvasási idő + 3 perc ha aktív is vagy 

Skilla spoiler: Nem viszik el a szelektív szemetet, egy pénztáros van csak, ez csak a kezdett, mire számíthatsz a saját területeden?

A munkaerőhiány fejlődést is hozhat cégednek, ha kreatívan közelíted meg, nem problémaként tekintesz rá. Készülj fel erre a kihívásra, mert minél előbb lépsz a kiszervezés irányába, annál nagyobb előnyt szerzel a piacodon.

Esetleg Te magad szeretnél cégeknek bedolgozni? Vizsgáld meg mindkét oldalról a kérdést!

blurred-background-cellphone-coffee-842554.jpg

Ezért fáj mostanában a cégvezetők feje…

Azt gondolnánk, hogy egy cégvezető, aki a semmiből képes volt felépíteni több alkalmazottat foglalkoztató, profitábilis vállalkozást, mely sokszor még szakmai elismeréseket is bezsebel, nem akadhat fenn egy olyan aprócska problémán, mint a megfelelő munkatárs fellelése és megtartása.

Akkor is, ha a fizetés jó, a csapat összetart, a munka többnyire változatos, mégis, a munkaerőhiány réme láthatólag az ilyen cégeket sem kíméli.

A jelenlegi tendenciák tenyerükön hordozzák a munkavállalókat és fejtörést okoznak a munkaadóknak, látszólag visszafordíthatatlan változást előidézve a teljes munkaerőpiacon.

Amit örömmel fogadhatnak a felkészültebb vállalkozók. Mint minden új korszaknak vannak vesztesei, ugyanúgy nyertesei is, így a munkaerő piaci rallyból is lesznek, akik megerősödve kerülnek ki a vállalkozói oldalról.

Dönts okosan, ha kreatívan nézel a problémára, és keresel rá megoldást, akkor az kiemelhet a versenytársaid közül. Ezért lásd inkább lehetőségnek ezt a helyzetet, mert vállalkozóként az is feladatod, hogy rugalmasan kezeld a változásokat, a legjobbat kihozva belőlük.

 

Miben gondolkodhat a munkaerőhiánnyal küzdő cégvezető?

Új alkalmazottat kiválasztani, betanítani, piacképes bérrel honorálni a munkáját és motiváltan tartani egyre nagyobb ráfordítást igényel. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb cég forgalmában bizonyos fajta szezonalitás figyelhető meg. Egy alkalmazott viszont megkapja a bérét akkor is, ha nincs ügyfél. Ha az adott hónapban a cég a tartalékait használja, hiszen az ágazatra jellemző uborkaszezon bármilyen okos marketingstratégia ellenére érezteti a hatását.

 

…pedig nyerhetnének is ezzel a helyzettel

Egyre több helyen hallani a kiszervezésről, mint lehetséges alternatíváról, ami lássuk be, mindkét oldal számára új lehetőségeket nyit meg. 

A cégvezető ugyanis – ha jól választja meg alvállalkozóit – lesz egy házon kívüli jobb keze, akire az adott területet rábízhatja, az ő dolga a feladatok delegálása és azok ellenőrzése a kezdeti összeszokás után.

A hangsúly itt is a jó választáson van, még ha nem is jár akkor ráfordítással, mint egy alkalmazott esetében, itt is célszerű körültekintőnek lenni.

1111.jpg

 

Ilyenkor lehetőséged van jobbá, átláthatóbbá tenni a folyamatokat is. Az első benyomás fontos és a leendő alvállalkozónk hard skilljeit pedig viszonylag egyszerűen ellenőrizhetjük. Mielőtt azonban örülni kezdenénk, hogy megtaláltuk az igazit, vegyük elő egészséges szkepticizmusunkat, és ismerjük meg a leendő alvállalkozónkat.

Gondoljuk végig, milyen feladatokat szeretnénk rá bízni! Lássuk a teljes folyamatot, és azokat a képességeket, amikkel rendelkeznie kell szerintünk az ideális társnak. Mi az a tudás (hard skillek), és mik azok a készségek (soft skillek), amikkel a legmagasabb szinten képes helyt állni a teljes folyamatban. Ha tisztában vagyunk az elvárásainkkal, már tettünk egy lépést az ideális alvállalkozónk megtalálásához.

Ha a kiválasztás, pályáztatás során fel is mérjük a tényleges adottságait a feladathoz mérten, jó eséllyel egy hosszú távú elköteleződés veheti kezdetét.

A készségek és képességek felderítését nem hagyhatjuk ki

Amikor a soft skillekről beszélünk, a következő kérdésekre gondolunk: Milyen habitusú? Mi a fontos neki, mik a céljai? Hogyan képzeli el magát egy-öt-tíz év múlva? Miért szeretne velünk dolgozni a nyilvánvaló anyagi céljain kívül? Milyen tapasztalata van a mi területünkön? Vannak-e ezen a területen igazolható referenciái?

Megbízható? Pontos? Precíz? Fontosnak tartja a folyamatos önképzést? Részt vesz szakmai konferenciákon, workshopokon, figyeli-e a szakmája trendjeit?

Számtalan olyan kérdés fogalmazódhat meg bennünk, amit érdemes összegyűjtenünk, és feltenni a kiválasztási folyamat során. Hiszen hiába szerzett új partnerünk a legjobb egyetemeken piacképes diplomát, ha azóta eltelt tíz év, és azalatt teljesen más területen tevékenykedett.

Ha a mi terültünkön dolgozott, hogyan tette ezt? Egy multi kötelékében, ahol legfeljebb a folyamatnak egy részfeladatát látta el? Lehet egy-egy területen kimagasló, de ha a teljes folyamatban nincs meg a gyakorlata, másként kell közelítenünk a közös munkához.

És mit nyerhetsz ezáltal? Alkalmazott helyett egy olyan szakembert, akit nem kell motiválnod, hogy a legjobbat nyújtsa, hiszen ő is egy vállalkozó, akinek a megélhetése függ tőle.

Ha kiszervezed a feladatot a megfelelő alvállalkozódnak, felszabadul rengeteg időd és energiád, amit a céged fejlesztésére fordíthatsz. Arról nem is beszélve, hogy rugalmasan veheted igénybe a szolgáltatásait, így költséget is optimalizálhatsz.

A kezdeti összeszokás után pedig nyugodtan vállalhatsz olyan megbízásokat, amikről tudod, az alvállalkozódra bátran rábízhatod

Ahhoz, hogy sikerrel járj, előbb ismerd meg a saját készségeid. Hiszen ha Te nem vagy tisztában önmagaddal, a céljaiddal, nem várhatod a munkatársadtól, hogy kitalálja a céljaidat. 

Hamarosan tesztelheted a skilleket is! 

 Megoldanád?     Kiszerveznéd?

A bejegyzés trackback címe:

https://skilla.blog.hu/api/trackback/id/tr8714266315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Skillmix

 

Skilla

Te, hogy állsz a skill mixeddel? Ezen pörög a világ, hogy a jövőben három skillre biztos, hogy szükséged lesz: 1. alkalmazkodás képessége (a változás állandó és egyre gyorsul), 2. rugalmasság (mobilitás, otthonmunka, projekt feladatok...) és 3. technikai tudás. .. és még több százra akár, de nem mindegy, hogy milyen sorrendbe rakod össze. Tudod, ne sokat, hanem okosan! Hamarosan START!

Friss topikok

süti beállítások módosítása