Skilla

mindig más szerepben

Trendi skillek nyomában

people-woman-coffee-meeting.jpg

3 perc olvasási idő + 3 perc ha aktív is vagy 

Skilla spoiler: Szuperképességei mindenkinek vannak, Neked is. Az azonban, hogy ismered-e őket, lehetőséget ad arra is, hogy ki tudd aknázni a bennük – és benned – rejlő skilleket.

Neked mit mond az a kijelentés, hogy minden ember egy külön univerzum?

Biztosan rájöttél már arra, hogy ahogyan Te működsz, pontosan ugyanazokkal a tulajdonságokkal nem rendelkezik még egy ember. Megismételhetetlen vagy erősségeiddel és gyengeségeiddel egyaránt.

Az iskolarendszerben egy egységes tanrend szerint haladunk mindannyian, ami a legkevésbé sem veszi figyelembe az egyéni adottságokat, készségeket. Erre való a szakközépiskola, majd később a főiskola és egyetem, mondhatnád, azonban sajnos többnyire ezek elvégzése is csak arról biztosít, hogy képes vagy adott mennyiségű anyagot határidőre elsajátítani.

Mikre van szükséged a gyakorlat mellett?

Az, hogy ebből mi válik tudássá, már inkább mutatja az egyéni készségeidet, azt ahogyan megközelíted az adott területet, ez azonban csak a gyakorlat során derül ki. Tehát egyetem végén – vagy már közben is – gyakorlat kell, de azonnal.

Mindeközben pedig mindenhol azt hallod, hogy a cégek legnagyobb problémája a munkaerőhiány.

A világ eközben rohamosan gyorsul, mire végzel az egyetemen, már elavulttá válik, amit ott tanultál, ezért más szemlélettel kell hozzáállnod ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális munkád.

Amire biztosan szükséged lesz: gyors információ feldolgozó képesség, hogy tudd, mire van szükséged. Állandó kíváncsiság, proaktivitás, hiszen egy (vagy több) lépéssel mindig előrébb érdemes járnod, amerre a fejlődés iránya tart.

pexels-photo-1438072.jpeg

Vedd elő a varázsgömböd!

Az nagyszerű, ha valamiben szakértővé képezted magad, szereted csinálni és Te vagy benne a legjobb. Fejlődni azonban úgy tudsz, ha további skilleket is gyűjtesz mellé. Az egyik erősíti a másikat, ezért nézz szét tudatosan, mire van most leginkább szükség?

Miből van vagy lesz hiány néhány éven belül és hogyan tudsz Te erre időben felkészülni? Még nem látod, a Te területeden mit tartogat a jövő? Tanulj, figyelj, kérdezz, olvass, nézz utána, bármit tehetsz, csak haladj közben.

Ami már most látható, hogy a mesterséges intelligencia hihetetlen dolgokra képes, ez pedig csak fokozódni fog. Diagnosztizálnak orvosi területen, megverik a sakk világbajnokot, vagy úgy kommunikálnak, hogy a tesztalanyok nem ismerik fel, emberrel vagy géppel beszéltek-e. És ez csak néhány példa arra, hogy mikre képes már most a technológia. A fejlődés üteme pedig nem marad a jelenlegi szinten, hanem exponenciálisan gyorsul.

Természetesen ez a munkavégzésünkre is kihat. Vannak figyelmeztető hangok, kevésbé optimisták, akik a veszélyekre hívják fel a figyelmet. Míg mások örömmel üdvözlik azt a technológiát, amivel a monoton, rutinszerűen végezhető területeket kiveszik a kezünkből a robotok.

Azt azonban még senki nem látja pontosan előre, hogy mely szakmákat hogyan érinti a változás. A Tiédet sem.

pexels-photo-515171.jpeg

A technológiával erősítsd az adottságaid!

Ami miatt nem kell aggódnod, ha olyan egyedi skill mátrixszal rendelkezel, ami összetett és komplex feladatok megoldására tesz alkalmassá. Gondolunk itt olyan képességekre is, mint az érzelmi intelligencia, a kreativitás vagy az ambíciók, hogy csak néhányat említsünk.

Ennél azonban célzottabban is készülhetsz, ha felkészülsz azon cégek tevékenységeiből, a náluk végzendő feladataiból, ahová jelentkezni szeretnél. Nem különbözik ez a házi feladattól, itt azonban jó jegyek helyett a vágyott állással, sikeres vállalkozással, tapasztalattal jutalmaznak, és azzal, hogy megtalálod a helyed.

Használd, amit a technológia nyújt számodra és közben ismerd meg a saját adottságaidat és fejleszd őket!

Mik a jelenlegi skilljeid? Miket érdemes továbbfejlesztened, és milyen típusú munkakörnyezetben tudsz igazán jól működni? A tudás hatalom, főként, ha önmagadról tudsz többet. Teszteld magad és derítsd ki, miben vagy igazán jó!

A bejegyzés trackback címe:

https://skilla.blog.hu/api/trackback/id/tr3614276905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Skillmix

 

Skilla

Te, hogy állsz a skill mixeddel? Ezen pörög a világ, hogy a jövőben három skillre biztos, hogy szükséged lesz: 1. alkalmazkodás képessége (a változás állandó és egyre gyorsul), 2. rugalmasság (mobilitás, otthonmunka, projekt feladatok...) és 3. technikai tudás. .. és még több százra akár, de nem mindegy, hogy milyen sorrendbe rakod össze. Tudod, ne sokat, hanem okosan! Hamarosan START!

Friss topikok

süti beállítások módosítása