Skilla

mindig más szerepben

Soft skills – avagy Te leszel a munkahelyi csocsóbajnokság nyertese?

2 perc olvasási idő

Skilla spoiler

Megszaporodtak a skillek a virtuális térben, legalábbis egyre gyakrabban botlunk ebbe a szóba, miközben magával a fogalommal nem mindannyian vagyunk tisztában.

Na igen, az is egy skill, hogy ha nem ismersz egy szót, rákeresel, hátha Téged is érint.

pexels-photo-547117.jpeg

 

A soft skillek azok a személyes képességek, amelyek nehezen mérhetőek, bizonyíthatóak, ellentétben a „papíros” területekkel, a diplomával, a nyelvvizsgával.

Mégis fontosak egy önéletrajzban és fontosak egy vállalkozó szempontjából is, hiszen ma már egyértelmű, hogy a magas EQ elengedhetetlen a sikerhez. Például hogy a közös hűtőben nem iszod meg az utolsó csepp tejet, hanem gondoskodsz utánpótlásról, ha már látod, hogy fogyóban van.

Ezeket a képességeket az átlagos egyetemeken nem oktatják, a haladóbb szemléletű business school-okban (Magyarországon kevés van ilyen), már odafigyelnek rájuk.

A kreativitás, az önmotiváltság, a csapatszellem, a vezetői készségek mind-mind azok a skillek, amik fejleszthetőek és fejleszteni is kell őket az érvényesülni vágyó vállalkozóknak. És munkavállalóknak. Aki egyik oldalon sem szerepel, ne olvasson tovább.

Ezért van az, hogy az önéletrajzban például fontos, milyen sportot írsz be. Úszást? Harcművészetet? Magányos farkas vagy, alkalmatlan a csapatjátékra! Mielőtt azonban kétségbeesetten előszednéd a csapatjátékokat, mert tíz éve egyszer strandröplabdáztál a nyaralás alatt, teszteld inkább magad!

Mert ha nem teszed, egy felvételi során biztosan találkozol majd hasonló kérdésekkel:

  • „Hány golflabda töltene meg egy iskolabuszt?”
  • „Egy kalózhajó kapitánya vagy, a legénység pedig szavazhat az arany felosztásáról. Ha a kalózok kevesebb, mint a fele ért veled egyet, meghalsz. Mit javasolnál a kalózoknak az arany elosztásáról, hogy neked jusson a legtöbb rész, de életben is maradj?”

Ezekre (és számtalan másikra) akkor kell tudnod a választ, ha a világ legjobb munkahelyére, a Google-hoz pályázol.

De az Apple is kitesz magáért:

  • „Ha beszélnék a legjobb barátjával, mit mondana, mi lenne az az egyetlen dolog, amin önnek dolgoznia kellene?”

Megijedni azonban nem kell, ahogy mindenkinek, Neked is vannak erősségeid és fejlesztendő területeid, és jó kihasználtságuk attól függ, mennyire vagy tudatában ezeknek. Onnantól pedig már csak a soft skilljeiden múlik, hogy mit kezdesz velük! 

Mi gyűjtjük a skilleket, ezért töltsd ki, lehet, hogy pont erre lesz szükség!

 Neked mi volt a legérdekesebb kérdés, amit feltettek?

 

 További érdekességek a Cég & Brand oldalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://skilla.blog.hu/api/trackback/id/tr2114159271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Skillmix

 

Skilla

Te, hogy állsz a skill mixeddel? Ezen pörög a világ, hogy a jövőben három skillre biztos, hogy szükséged lesz: 1. alkalmazkodás képessége (a változás állandó és egyre gyorsul), 2. rugalmasság (mobilitás, otthonmunka, projekt feladatok...) és 3. technikai tudás. .. és még több százra akár, de nem mindegy, hogy milyen sorrendbe rakod össze. Tudod, ne sokat, hanem okosan! Hamarosan START!

Friss topikok

süti beállítások módosítása