2018. aug 14.

Hard skills – Avagy mennyit ér egy büfészak?

írta: skilla
Hard skills – Avagy mennyit ér egy büfészak?

Olvasási idő: 3 perc

A hard skillek az önéletrajzunk bizonyítható mérföldkövei. A szakmai tudásunk, a képesítéseink, amik könnyen beazonosíthatóak. Diploma, nyelvvizsga, egyéb eredmények, amik a szakmai ismereteinket igazolják, a munkatapasztalat, egészségügyi alkalmasság, és jogosítvány is ide tartozik.

pexels-photo-267885.jpeg

 Mielőtt vagy mialatt azonban papírgyűjtésre adnánk a fejünket, ezzel gondolván biztosítottnak jövőnket az egyre változó munkaerőpiac átláthatatlan sűrűjében, álljunk meg egy pillanatra gondolkodni.

A címben is felvázolt kérdés ugyanis árnyalja a képet.

Kevesen vannak, akik 17-18 éves korukban pontosan tudják, miben a legjobbak és mivel szeretnének foglalkozni éltük végéig. Vegyük úgy azonban, hogy Te a szerencsés kivételt erősíted. Beadtad a jelentkezésed és jó eséllyel az első helyek valamelyikén szereplő felsőoktatási intézmény padjait koptatod vagy koptattad, ezzel legalább néhány évre letudva a jövőről gondolkodás terhét.

Mert bizony ma már nem úszod meg egy erős egyetemen szerzett diplomával az élethosszig tanulást.

Kezdjük ott, hogy egyetem és egyetem között is komoly különbségek adódnak, amivel a munkáltatók is tisztában vannak. Tehát ha könnyű volt bekerülni és elvégezni, akkor a neheze valószínűleg utána jön. Ahogy nem mindegy az sem, hogyan használtad ki az ott töltött 3-5-10 évet. Ösztöndíjas voltál és summa cum laude végeztél? Jelentkeztél külföldi tanulmányútra, részt vettél tanulmányi versenyeken, saját projekteket szerveztél az egyetemen?

Nyelvvizsgád is van? Mindjárt kettő? Amiket szorgalmas hangyaként már a középiskolában megszereztél? Nagyszerű, ugyanakkor ha most tesztelik a tárgyalóképes angolodat, hogyan állsz a kérdéshez?

Mielőtt bárki félreértené, a hard skillek fontosak. A tanulás, a megszerzett ismeretek azok, amiket senki nem vehet el Tőled. Azonban ahhoz, hogy sikerrel boldogulj a későbbiekben, szükség van arra, hogy kipróbáld magad minél több területen. Kevés az a felsőoktatási intézmény, ahol gyakorlatorientált a képzés, bár egyre többen ismerik fel ennek szükségességét, és jó eséllyel ebbe az irányba haladnak az egyetemek.

Arról nem beszélve, hogy már az egyetemen eltöltött néhány év alatt elavul a megszerzett tudásod, új szakmák születnek, vagy meglévőek alakulnak át, így azt is fölösleges boncolgatni, hogy milyen arányban dolgoznak ma az emberek a megszerzett végzettségüknek megfelelő területen.  A diploma átalakult egy olyan mércévé, ami bizonyítja, hogy képes vagy nagy mennyiségű információt határidőre elsajátítani. Ez is egy fontos skill, kamatoztasd!

Amire ezért az intézményes képzés mellett biztosan szükséged lesz, a gyakorlati képességek. Például a tárgyalóképes angol, ha egyszer büszkén írtad be az angol felsőfokút az önéletrajzodba.

Szinte mindegy, hogy alkalmazottként vagy vállalkozóként indítanád karriered, a gyakorlati tudást meg kell szerezned hozzá, és ehhez jól jönnek azok a készségek is, amiknek a tanulás hosszú évei alatt birtokába kerültél.

Szóval elő a soft skilljeiddel is a hard mellé, mutasd meg mit tudsz!

De előtte teszteld magad, miben is vagy igazán jó!

Szólj hozzá

lifestyle munka future skills skill life work balance lifelong learning skilla