Skilla

mindig más szerepben

Hard skills – Avagy mennyit ér egy büfészak?

Olvasási idő: 3 perc

A hard skillek az önéletrajzunk bizonyítható mérföldkövei. A szakmai tudásunk, a képesítéseink, amik könnyen beazonosíthatóak. Diploma, nyelvvizsga, egyéb eredmények, amik a szakmai ismereteinket igazolják, a munkatapasztalat, egészségügyi alkalmasság, és jogosítvány is ide tartozik.

pexels-photo-267885.jpeg

 Mielőtt vagy mialatt azonban papírgyűjtésre adnánk a fejünket, ezzel gondolván biztosítottnak jövőnket az egyre változó munkaerőpiac átláthatatlan sűrűjében, álljunk meg egy pillanatra gondolkodni.

A címben is felvázolt kérdés ugyanis árnyalja a képet.

Kevesen vannak, akik 17-18 éves korukban pontosan tudják, miben a legjobbak és mivel szeretnének foglalkozni éltük végéig. Vegyük úgy azonban, hogy Te a szerencsés kivételt erősíted. Beadtad a jelentkezésed és jó eséllyel az első helyek valamelyikén szereplő felsőoktatási intézmény padjait koptatod vagy koptattad, ezzel legalább néhány évre letudva a jövőről gondolkodás terhét.

Mert bizony ma már nem úszod meg egy erős egyetemen szerzett diplomával az élethosszig tanulást.

Kezdjük ott, hogy egyetem és egyetem között is komoly különbségek adódnak, amivel a munkáltatók is tisztában vannak. Tehát ha könnyű volt bekerülni és elvégezni, akkor a neheze valószínűleg utána jön. Ahogy nem mindegy az sem, hogyan használtad ki az ott töltött 3-5-10 évet. Ösztöndíjas voltál és summa cum laude végeztél? Jelentkeztél külföldi tanulmányútra, részt vettél tanulmányi versenyeken, saját projekteket szerveztél az egyetemen?

Nyelvvizsgád is van? Mindjárt kettő? Amiket szorgalmas hangyaként már a középiskolában megszereztél? Nagyszerű, ugyanakkor ha most tesztelik a tárgyalóképes angolodat, hogyan állsz a kérdéshez?

Mielőtt bárki félreértené, a hard skillek fontosak. A tanulás, a megszerzett ismeretek azok, amiket senki nem vehet el Tőled. Azonban ahhoz, hogy sikerrel boldogulj a későbbiekben, szükség van arra, hogy kipróbáld magad minél több területen. Kevés az a felsőoktatási intézmény, ahol gyakorlatorientált a képzés, bár egyre többen ismerik fel ennek szükségességét, és jó eséllyel ebbe az irányba haladnak az egyetemek.

Arról nem beszélve, hogy már az egyetemen eltöltött néhány év alatt elavul a megszerzett tudásod, új szakmák születnek, vagy meglévőek alakulnak át, így azt is fölösleges boncolgatni, hogy milyen arányban dolgoznak ma az emberek a megszerzett végzettségüknek megfelelő területen.  A diploma átalakult egy olyan mércévé, ami bizonyítja, hogy képes vagy nagy mennyiségű információt határidőre elsajátítani. Ez is egy fontos skill, kamatoztasd!

Amire ezért az intézményes képzés mellett biztosan szükséged lesz, a gyakorlati képességek. Például a tárgyalóképes angol, ha egyszer büszkén írtad be az angol felsőfokút az önéletrajzodba.

Szinte mindegy, hogy alkalmazottként vagy vállalkozóként indítanád karriered, a gyakorlati tudást meg kell szerezned hozzá, és ehhez jól jönnek azok a készségek is, amiknek a tanulás hosszú évei alatt birtokába kerültél.

Szóval elő a soft skilljeiddel is a hard mellé, mutasd meg mit tudsz!

De előtte teszteld magad, miben is vagy igazán jó!

A bejegyzés trackback címe:

https://skilla.blog.hu/api/trackback/id/tr1614180915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tatárfejű kutya 2018.08.15. 08:59:16

Jó cikk, minden szavával egyetértek!

kolomparlole1114 2018.08.15. 09:50:38

"A diploma átalakult egy olyan mércévé, ami bizonyítja, hogy képes vagy nagy mennyiségű információt határidőre elsajátítani."

Ez mindig is így volt. A komoly diploma csak abban különbözik a büfészaktól hogy 1. komolyabb szintű tanulási készséget bizonyít, 2. valami alapismereteket azért ad emellé. Ami mindig fontos, hiszen 0-ról senkit nem kezdenek el betanítani semelyik munkahelyen, ha semmit nem tudsz, viszlát.

Grumike 2018.08.15. 14:51:39

www.ofi.hu/tudastar/tudas-alapu-tarsadalmak

Jahh és szakadjunk már le erről a diploma jelzőről. Beszéljünk általánosságban szakmáról drága blog író. Motiváció nélkül bizony 10millió utcaseprő országa vagyunk. A szakma szeretete (tök mindegy, hogy jogász vagy asztalos) a motiváción kell, hogy alapuljon. Üresfejű diplomásokból, meg látszat értelmiségiekből már pont van elég. Nem kell erősíteni bennük azt a képzetet, hogy talán még lehetsz valaki, ha 15%-uk azt se tudja mit csináljon a hőn áhított keményfedeles megszerzését követően. (www.feol.hu/kultura/kenyszeru-palyaelhagyok-lesznek-a-diplomasokbol-1151533/).

Grumike 2018.08.15. 14:53:31

Bemásolom mégegyszer, mert a highskill szar templét sárga alapon fehér betűvel folyatja ki a szememet.

www.ofi.hu/tudastar/tudas-alapu-tarsadalmak

Jahh és szakadjunk már le erről a diploma jelzőről. Beszéljünk általánosságban szakmáról drága blog író. Motiváció nélkül bizony 10millió utcaseprő országa vagyunk. A szakma szeretete (tök mindegy, hogy jogász vagy asztalos) a motiváción kell, hogy alapuljon. Üresfejű diplomásokból, meg látszat értelmiségiekből már pont van elég. Nem kell erősíteni bennük azt a képzetet, hogy talán még lehetsz valaki, ha 15%-uk azt se tudja mit csináljon a hőn áhított keményfedeles megszerzését követően. (www.feol.hu/kultura/kenyszeru-palyaelhagyok-lesznek-a-diplomasokbol-1151533/).

skilla 2018.08.15. 16:39:54

@kolomparlole1114: Igen, ezért is fontos, hogy első körben megismerje a képességeit. A végzettség mellett a gyakorlati tudás is kell, illetve hogy tisztában legyen az erősségeivel és gyengeségeivel, ami csak a gyakorlattal derül ki. Ezután tudja tovább fejleszteni azokat, és ettől lesz értékes munkaerő vagy sikeres vállalkozó.

skilla 2018.08.15. 16:41:28

@Grumike: A motiváció és céltudatosság szorosan összefüggnek, ezekhez azonban reális képet kell kapnia egy egyetemről kikerült fiatalnak arról, mikben a legjobb, mikre helyezze a hangsúlyt. Ezzel tud kiemelkedni a szakmájából, illetve a kemény munka sem árt hozzá.

Skillmix

 

Skilla

Te, hogy állsz a skill mixeddel? Ezen pörög a világ, hogy a jövőben három skillre biztos, hogy szükséged lesz: 1. alkalmazkodás képessége (a változás állandó és egyre gyorsul), 2. rugalmasság (mobilitás, otthonmunka, projekt feladatok...) és 3. technikai tudás. .. és még több százra akár, de nem mindegy, hogy milyen sorrendbe rakod össze. Tudod, ne sokat, hanem okosan! Hamarosan START!

Friss topikok

süti beállítások módosítása